Det er skrevet en del artikler om at nordmenns arbeidsmoral er lav og direkte dårlig.

I privat sektor stilles det som oftest krav om at den enkelte arbeidstaker leverer positive resultater – i hvert fall over tid.

Det stemmer nok at arbeidstakerne i Norge i mange tilfeller er lite disiplinerte og har det altfor lett – og har hatt det slik i årevis. Dagens arbeidsgivere er som oftest for slepphendte og ettergivende.

Mange arbeidstakerne tar det som en selvfølge at de nesten når som helst «bare kan ta en tur» – til tannlegen, legen…, til frisøren, til Vinmonopolet før det stenger…. til optiker, til butikken.., hente skiene før vinterferien, levere noe, m.m. – alt dette i arbeidstiden da de «ikke har tid til dette ellers».

Er dette egentlig arbeidsgivers problem? Arbeidstagerne tar seg til rette og arbeidsgiverne aksepterer dette stilltiende. Man vil jo ikke skape dårlig stemning…

Slik er det ikke i andre land. Kun i Norge vil jeg tro. Dansker og svensker som jobber i Norge er svært overrasket over hvordan en gjennomsnittlig norsk arbeidsdag fortoner seg.

Riktignok kommer flere og flere i tidsklemmen – bringe og hente i barnehagen og forskjellige andre ærender, men arbeidsgivere flest betaler for tid – effektiv tid – ikke for private sysler som prioriteres på bekostning av arbeidsoppgavene.

Det legges også opp til at man kan trene i arbeidstiden og til andre aktiviteter som ikke vedrører arbeidet. For eksempel har polititjenestepersonell betalt for å trene i arbeidstiden – dermed «forsvinner» flere timer hver eneste dag. Dette kommer i tillegg til kaffepauser, lange lunsjer, etc.. Ineffektivitet satt i system!

Fleksitid blir mer og mer vanlig, men «fleksibiliteten» ser ut til å gå ut over arbeidsgiverne (og ikke arbeidstakerne slik det var i gamle dager).

Dårlig arbeidsmoral er en ting, men det jeg har beskrevet ovenfor oppfattes som positivt for de fleste – og i mange tilfeller kan det være det, men dette er etter hvert blitt så gjennomsyret i det norske arbeidslivet at det ikke kan fortsette. Man hører stadig at noen mener at ”de har så og så mange sykedager til gode».

I Norge er det vanligst at ansatte går hjem før sjefen.

Resultatet er at effektiviteten synker – spesielt i offentlig sektor hvor «ingen» har direkte egeninteresse i at noe drives frem.

Knut Harald Nylænde er stifter og eier av Moxie AS som investerer i og bidrar til forretningsutviklingen av porteføljeselskapene og prosjektene. Han er særlig opptatt av å bidra til at den kreative kjernen og evnen til fortsatt innovasjon også består når selskapene blir større. Denne investeringsprofilen sammen med vellykkede investeringer i en rekke eiendomsprosjekter har bidratt til en meget god avkastning.


Likte du artikkelen?
Klikk her for å dele med venner og kontakter

By Knut Nylænde

Knut H. Nylænde kan vise til en vellykket karriere som forretningsmann både hjemme og i utlandet. Han har fungert som sakkyndig meddommer ved Oslo byrett. Nå fokuser Knut på driften av sitt selskap, Moxie AS. Moxie ble grunnlagt i 1999 og har hatt en meget tilfredsstillende vekst og utvikling av porteføljeselskapene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *